Heeft u een vraag,
bel ons op 06-13960829

Spreekuur alleen op afspraak
06-13960829

U kunt ons e-mailen:
secretariaat@mevm.nl

Voorlopige resultaten enquête energie.

Huurders van Actium konden tot 9 januari 2022 meedoen aan de enquête over energie. Met een kleine tweehonderd deelnemers waren dat er meer dan de bij de vorige enquête, waarvoor onze hartelijke dank. De winnaars van de cadeaubonnen hebben allemaal bericht ontvangen en krijgen de kaart binnenkort thuis gestuurd of hebben hem al ontvangen.

Uiteraard kunnen we u nog niet alle resultaten in detail geven, daarom in dit bericht alleen de resultaten op hoofdlijnen. Later dit jaar zullen we het totaalrapport hier ook publiceren.

De deelnemers konden aangeven hoe energiezuinig hun woning is. Dit niet volgens officiële richtlijnen, maar hoe zij de woning ervaren.
Het valt op dat de antwoorden heel verschillend waren. Wij willen nu uitzoeken of mensen in een nieuwe woning of een woning met duurzaamheidsverbeteringen hoger scoren dan deelnemers in de overige woningen.
Ook zagen wij dat 15% weet wat het energielabel van hun woning is. Iets wat we ook verder willen bekijken.

ALGEMEEN

We zien dat iets meer dan de helft van de deelnemers inmiddels zonnepanelen hebben. Ruim 95% van hun geeft aan dat hun huis gedeeltelijk of helemaal dubbel glas heeft en ruim 90% geeft aan dat isolatie is toegepast. Dat kan van alleen spuwmuur zijn, tot ook vloeren en daken.
De luchtkwaliteit in huis wordt zeer verschillend gewaardeerd. De meeste geven het een 5 tot een 8. Bij de uitwerking van de cijfers moet er gekeken worden of dit ook te maken heeft met de staat van de woning. De luchtkwaliteit buiten de woning wordt in het algemeen hoger gewaardeerd.

VERWARMING

Veruit de meeste deelnemers (88,5%) verwarmen de woning nog met een CV-ketel, met of zonder vloerverwarming. Het is waarschijnlijk daarom dat de meeste deelnemers gebruik maken van een traditionele thermostaat. Daarbij zien we dat de meeste huurders die hebben staan op 18-22 graden. Toch is er ook nog een grote groep (11%) die kouder stookt. Onduidelijk is nog of dat komt uit kostenoverweging of dat men dit een aangename temperatuur vindt.

We zien dat de deelnemers niet hun hele huis verwarmen. De overgrote meerderheid verwarmt de woonkamer, keuken en 1 of 2 andere ruimten (meestal de hal en/of een slaapkamer). Omdat in de winter warmte uiteraard het belangrijkste is, hebben we gevraagd hoe hun huis dan wordt ervaren en dan blijkt dat 54,2% van de deelnemers dit goed vindt, terwijl 27,3% het te koud vindt of te vochtig (13,3%). Een grote groep (58,9%) ervaart dan ook vooral nog tocht in de woning.

ELEKTRICITEIT

Naast de besparing via zonnepanelen, blijkt 84,4% inmiddels al te zijn overgestapt op spaar- en LED-lampen in de woning. Op de vraag hoe u bespaart, blijkt dat men vooral alert is dat in kamers die niet worden gebruikt de lichten ook daadwerkelijk uit zijn.

ENERGIEREKENING

Tweederde van de deelnemers geeft aan dat ze jaarlijks geld terug krijgen van het energiebedrijf, terwijl 23,4% moet bijbetalen. Daarbij geeft 88,5% van de deelnemers aan dat ze geen groeiende betalingsachterstanden hebben. Wel geeft ruim 64% aan dat ze moeite hebben om de energierekening te betalen. Het is dan ook niet verbazend dat tweederde van de deelnemers zich zorgen (tot grote zorgen) maakt over de stijgende energieprijzen.

ENERGIEBESPARING EN WOONLASTEN

Ongeveer een kwart van alle deelnemers geeft aan dat ze graag meer informatie willen over de mogelijkheid meer energie te besparen (woningscan/energiecoach) of hun maanlasten te verlagen (voorzieningenwijzer). MEVM zal contact opnemen met deze mensen, voor zover zij hun contactgegevens hebben achtergelaten.

HOE VERDER

Dit zijn slechts de eerste resultaten. MEVM zal nu de gegevens verder uitwerken en dit in een rapport samenvatten. Dit zal enige tijd kosten. Zodra dit klaar is zullen we u uiteraard via de website en nieuwsbrief op de hoogte houden. De resultaten zal MEVM uiteraard bespreken met Actium. Kortom: wordt vervolgd.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Onderhoudsmagazine Actium

Actium voert ieder jaar planmatig onderhoud uit aan een deel van de woningen. Alle geplande onderhoudswerkzaamheden in 2024 staan in het onderhoudsmagazine op de website van Actium. Deze hebben zowel betrekking op onderhoud- als verduurzamen van woningen en worden uitgevoerd zonder extra huurverhoging.

Lees verder »

Even voorstellen…..

Op 15 mei is Emmy Prins met veel enthousiasme gestart binnen MEVM als administratief- en secretarieel ondersteuner. Samen met Andrea van Tuijl vormt ze de rechterhand van het bestuur. Ze stelt zich graag aan u voor.

Lees verder »

Visie van MEVM op de huurverhoging 2024

In de brief van Actium over de jaarlijkse huuraanpassing die u in april heeft ontvangen, wordt de suggestie gewekt dat MEVM heeft ingestemd met de huuraanpassing. Dat is niet het geval en wij vinden het belangrijk dat u daarover geïnformeerd wordt. Actium heeft o.a. gekozen voor de maximale huurverhoging terwijl wij het advies gegeven hebben om voor een gematigd huurbeleid te kiezen. Dit advies heeft Actium niet opgevolgd. Wij leggen u graag uit hoe dit adviestraject is verlopen.

Lees verder »

18 jaar of ouder? Schrijf je in bij Thuiskompas

Op jezelf wonen gaat tegenwoordig niet zo gemakkelijk. Er zijn weinig woningen beschikbaar voor jongeren. Omdat de wachttijden voor een sociale huurwoning lang zijn, is het slim om je zo vroeg mogelijk in te schrijven bij Thuiskompas. Dit kan zodra je 18 bent. Op het platform vind je alle beschikbare woningen van de 9 Drentse corporaties.

Lees verder »
Collage planten-rotatie-contour

Ontvang het laatste nieuws in uw e-mail

Schrijf u in voor de digitale nieuwsbrief en ontvang als dank een zakje zaad waarmee u uw tuin of balkon opfleurt en een bron schept voor bijen en vlinders.

Ga naar de inhoud