Ga naar de inhoud

Heeft u een vraag,
bel of app ons: 06-13960829 
maandag t/m donderdag

MEVM behartigt de belangen van alle (nieuwe) huurders van Actium

U kunt ons e-mailen:
secretariaat@mevm.nl

Veel huurders komen niet rond

Bijna eenderde van de Drentse huurders kampt met betaalbaarheidsproblemen, blijkt uit onderzoek van zes Drentse woningcorporaties en hun huurdersorganisaties. Ruim 54 procent van de huurders geeft aan zich wel eens zorgen te maken de huur niet te kunnen betalen. Ook MEVM en Actium (en hun huurders) hebben aan dit onderzoek meegewerkt. Op dit moment zijn alleen nog de cijfers bekend voor heel Drenthe, later komt er ook een rapport specifiek over Actium en haar huurders. Hoe hoger de huurprijs hoe hoger het aandeel huurders met een betaalbaarheidsrisico, blijkt uit het onderzoek. Van de huurders met een huurprijs tot 389 euro heeft circa 24 procent een betaalbaarheidsrisico, terwijl dit bij woningen met een huurprijs tussen de 556 en 699 euro ongeveer 40 procent bedraagt. Vooral eenpersoonshuishoudens en één- en twee-ouder gezinnen lopen vaak tegen betaalbaarheidsproblemen aan. In een eerste overleg over de resultaten en mogelijke vervolgstappen, hebben de corporaties toegezegd hun huidig huurprijsbeleid onder de loep te nemen én aan te passen. Hierbij wordt rekening gehouden met de financiële mogelijkheden van de verschillende corporaties. Inmiddels heeft het bestuur een eerste verkennend gesprek met Actium hierover gehad. Samen met de andere huurdersorganisaties in Drenthe en de corporaties maakt MEVM zich ook zorgen over de hoogte van energielasten, gemeentelijke heffingen en zorgkosten. Zij zijn ervan overtuigd dat alleen een brede en gezamenlijke aanpak leidt tot verbetering van de financiële positie van huurders. Samen willen ze dit geluid laten horen bij gemeenten, energieleveranciers en andere partijen. ‘We gaan met alle betrokken wethouders begin december in gesprek,’ zegt Woonbondconsulent Sylvo Gaastra in het Dagblad van het Noorden. ‘Gemeenten zijn mede verantwoordelijk voor de financiële situatie van de huurders’
Facebook
Twitter
LinkedIn

Kabinet bevriest de huren 

Op woensdag 16 april kwam kabinet-Schoof toch wel met verrassend nieuws; de huren voor sociale huurwoningen worden in 2025 en 2026 bevroren. Voor alle duidelijkheid; het is een voornemen en het moet nog wel bekrachtigd worden. Maar het lijkt erop dat de huurstijging voor 2025 niet doorgaat. MEVM is blij dat er iets aan de grote huurstijgingen gedaan wordt. Maar hebben ook veel vragen over de gevolgen van deze maatregel.

Lees verder »

Jaarlijkse huuraanpassing 2025

Er is volop aandacht voor de huurverhoging in 2025. Vele partijen, van politieke partijen tot de Woonbond, zetten zich in voor een gematigd beleid. Zoals ieder jaar heeft MEVM haar advies uitgebracht aan Actium. Hoewel Actium het advies onderschrijft legt ze dit advies helaas toch naast zich neer. Wilt u zelf nog iets doen om de huurverhoging te stoppen? Op landelijk niveau kunt u als huurder twee petities ondertekenen.

Lees verder »

Noodfonds Energie opent in april

In de week van 21 april opent het Noodfonds Energie weer. Wanneer je hiervoor in aanmerking komt is het belangrijk om op tijd een aanvraag te doen. Er kunnen namelijk maar zo’n 100.000 huishoudens steun krijgen. Wanneer je je e-mailadres achterlaat op de website van het Noodfonds Energie krijg je een bericht op het moment dat je de steun kunt aanvragen. Nieuw dit jaar is dat ook huishoudens met een blokaansluiting een aanvraag doen.

Lees verder »

Column: Hoe overleef ik een Tina-dag?

Een aantal jaar geleden werkte ik bij een uitgeverij. Voor hen deed ik de marketing en de promotie van o.a. kinderboeken. Wij werken vaak samen met Tina om nieuwe boeken op een leuke manier te promoten. Daarom waren wij ieder jaar aanwezig bij de Tina-dag in Duinrell. De eerste keer dat ik daarnaar toeging, wist ik niet wat ik kon verwachten.

Lees verder »
Collage planten-rotatie-contour

Ontvang het laatste nieuws in uw e-mail

Schrijf u in voor de digitale nieuwsbrief en ontvang als dank een zakje zaad waarmee u uw tuin of balkon opfleurt en een bron schept voor bijen en vlinders.