We wekken in Nederland steeds meer zonne-energie op. Op sommige momenten raakt het stroomnet overbelast. Hierdoor ontstaat netcongestie, een overschot aan zonne-energie. Het stroomnet in Nederland is hier niet op berekend. Het stroomnet moet dus verzwaard worden om al die energie goed te transporteren.
Als uw zonnepanelen meer stroom opleveren dan u zelf verbruikt, gaat u het net meer belasten met nog meer stroom. Om het net daarvoor klaar te maken moet worden geïnvesteerd. Dit kost geld voor de netbeheerder en zij berekenen deze kosten door aan de energieleveranciers. De energieleveranciers rekenen deze kosten vervolgens weer door aan de consument. Steeds meer energieleveranciers hanteren daarom terugleverkosten voor zonnepanelen.
Wat zijn terugleverkosten?
Terugleverkosten zijn kosten die u betaalt aan de energieleverancier als u zelf elektriciteit opwerkt met zonnepanelen en deze (deels) teruglevert aan het net. De manier waarop deze doorberekening gebeurt, is per leverancier verschillend.
Zijn terugleverkosten hetzelfde als terugleververgoeding?
Nee, de terugleververgoeding is het geld dat u ‘verdient’ wanneer u met uw zonnepanelen meer stroom levert dan u in een jaar van het net afhaalt. Dit is dus het overschot dat u heeft overgehouden na het salderen. Uw energiebedrijf betaalt u daarvoor een ‘redelijke vergoeding’.
Waarom rekenen energieleveranciers terugleverkosten?
Doordat de salderingsregeling voorlopig blijft bestaan, brengen steeds meer energieleveranciers terugleverkosten in rekening. Dit doen ze om de kosten van de teruglevering te dekken en deze kosten eerlijker onder alle klanten te verdelen. Hierdoor hebben klanten zonder zonnepanelen geen last van de vaste terugleveringskosten.
Drie berekenmethodes
De manier waarop terugleverkosten in rekening worden gebracht is vaak ingewikkeld voor de consument. Er zijn in principe drie rekenmethodes die energieleveranciers toepassen:
- Hoger vastrecht: Bij deze methode zijn de terugleverkosten opgenomen in een hoger vastrecht. Dit tarief blijft hetzelfde, ongeacht de hoeveelheid stroom die u jaarlijks teruglevert aan het net.
- Staffels: Hier worden de terugleverkosten verrekend via een aparte kostenpost, die is opgedeeld in verschillende verbruiksstaffels. Naarmate u meer teruglevert, nemen de kosten toe.
- Kosten per kWh: Bij deze aanpak betaalt u terugleverkosten per kilowattuur. Elke kWh die u via uw zonnepanelen teruglevert, wordt apart in rekening gebracht.
Zijn zonnepanelen nog wel de moeite waard?
Ook als u terugleverkosten moet betalen, zijn zonnepanelen nog steeds de moeite waard. Alle stroom die u in de wintermaanden van het net afneemt, wordt automatisch weggestreept tegen de stroom die u in de zomermaanden opwekt en teruglevert. Voor deze stroom hoeft u dus niet meer de ongeveer 30 cent per kWh te betalen.
Wat kunt u zelf doen om de kosten enigszins te drukken?
Om de terugleverkosten laag te houden, kunt u wel wat doen. Namelijk door zoveel mogelijk van uw eigen zonne-energie zelf te gebruiken. Alle stroom die u opwekt en meteen gebruikt, wordt niet teruggeleverd en kost dus ook geen geld. Gebruik apparaten die veel stroom gebruiken bijvoorbeeld overdag, omdat u dan het meeste zonnestroom opwekt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan uw wasmachine.
Jaarlijks ‘shoppen’?
Huurders met zonnepanelen kunnen voor hun totale kosten nog steeds voordeliger uit zijn dan zonder zonnepanelen, maar dan moeten zij wel opletten waar zij een contract afsluiten. Het advies is om goed te kijken naar uw huidige energiecontract. Wellicht is het verstandig om een jaarcontract af te sluiten en jaarlijks over te stappen. Om de juiste keuze te maken kunt u de energievergelijkingssites gebruiken.
Let op: een dynamisch contract lijkt voordelig, maar omdat u saldeert in euro’s in plaats van in kWh zal het in de praktijk waarschijnlijk niet zo zijn. Laat u hierover goed informeren.