Heeft u een vraag,
bel ons op 06-13 96 08 29

Spreekuur, op afspraak of
donderdags 10:30 – 12:30

U kunt ons e-mailen:
secretariaat@mevm.nl

Steen eruit, plant erin

U kent het wel. Onderhoud van een tuin is niet altijd leuk en soms kost het wat tijd. Wat gebeurt er dan: we leggen tegels en gaan werken met potten om de boel op te fleuren. Allemaal ontzettend leuk, maar we hebben dan niet in de gaten dat er iets fout kan gaan. Daarom willen we u nu kennis laten maken met steenbreek.

Wat is en waarom steenbreek?

Tuinen en (algemeen) groen hebben ook nog een andere functie. Ze moeten onder andere zorgen voor de waterafvoer. Bij (hevige) regenval moet het water weg kunnen, maar dat kan alleen maar als we meer groen en minder steen gebruiken in tuinen en algemeen groen. Dit noemen we dan steenbreek. Daarnaast levert meer groen in de buurt ook gezelligheid op en dus minder stress. Samen een buurttuin aanleggen helpt ook nog om meer contacten te hebben in de buurt.

Alle beetjes helpen

U als huurder van Actium kunt daar natuurlijk uw steentje aan bijdragen. Bekijk uw eigen tuin en vraag u af of u toch niet meer groen zou kunnen hebben in plaats van stenen. Maar kijk ook verder. Wellicht zijn er in uw omgeving plekken meer mogelijkheden groen aan te leggen (buurttuin). Misschien kun u dan in samenwerking met andere bewoners kijken of u daar iets kunt doen. Meestal zijn dat openbare plekken en zijn die eigendom van de gemeente. Scholen hebben vaak grote speelruimtes. Wellicht is het mogelijk een deel te gebruiken voor een (moes)tuin. Alle kleine beetjes helpen dan in zo’n geval.

Hoe kan ik meedoen?

Misschien heeft u geen idee hoe u het aan moet pakken. Daarom zijn er in Drenthe een paar initiatieven. Bijvoorbeeld de Open Tuinen Carrousel tot en met 12 september voor de inrichting van uw tuin.

Subsidies

Daarnaast is er ook subsidie mogelijk voor Drentenaren via de provincie Drenthe voor minimaal 3 buurtbewoners of een lokale natuurnetwerkgroep. Let op: 2021 is het laatste jaar en op = op.

Woont u in Meppel? Dan kunt u meedoen met de actie van de gemeente om meer geveltuintjes (zie foto) aan te leggen. Ook hier is een subsidie mogelijk van maximaal 100 euro. Als u in Assen woont kunt u uw aanvraag indienen bij Duurzaamheidscentrum Assen of bij Mijn Buurt Assen.

Nederlands Kampioenschap Tegelwippen

Als onderdeel van het NK Tegelwippen deelt de gemeente Assen tijdens de campagne nog planten uit in de wijken Lariks en Marsdijk. Dit doen ze met de Asser Bloemenmobiel. Houd Berichten van de Brink in de Asser Courant in de gaten voor de data wanneer ze in jouw wijk langs komen met de bloemenmobiel! Wissel je een tegel of tegels uit je tuin in bij de Asser Bloemenmobiel, dan krijg je er een plant voor terug om op de plek van de verwijderde tegel te planten. Hoe je je gewipte tegels óók kunt hergebruiken zie je in de folder over NK Tegelwippen.

Deel uw werk

U hoeft niet direct wereldschokkende veranderingen aan te brengen. Vele kleintjes maken één grote. Heeft u meegedaan en wilt u anderen er van mee laten genieten? Stuur dan een foto van voor en na de verandering op met uw verhaal. Wij kunnen dan uw uitvoering weer gebruiken als idee voor een ander op onze website.

We wensen u veel plezier de komende tijd.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Prestatieafspraken gemeente Assen

Gemeente, woningcorporaties en huurdersorganisaties maken afspraken over aanbod sociale huurwoningen Woningcorporaties Actium en Woonservice gaan de komende jaren investeren om het aanbod van sociale huurwoningen

Lees verder »

Sloop in de Lariks

Lariks-West in Assen versneld leeg MEVM heeft met Actium afgesproken dat minimaal één jaar tevoren, maar liever eerder, bewoners in kennis worden gesteld van de

Lees verder »