Heeft u een vraag,
bel ons op 06-13960829

Spreekuur alleen op afspraak
06-13960829

U kunt ons e-mailen:
secretariaat@mevm.nl

Schimmel in huis voorkomen

MEVM voorkomen vocht en schimmel in huis (12)

Waarom ventileren?

Ventileren is nodig om mens en dier van zuurstof te voorzien. Daarnaast is ventilatie belangrijk om vervuilde lucht af te voeren. Ventileren is ook van belang voor onze gezondheid, vooral bij het helpen voorkomen van luchtwegaandoeningen en allergieën (zoals schimmels en huisstofmijt).

Ondanks dat willen mensen soms liever niet ventileren omdat ze bezorgd zijn dat het extra geld kost doordat ‘alle warmte’ verdwijnt. Dit zie je vooral in de wintermaanden. Het klopt dat er wat warmte verloren gaat bij het ventileren. Maar als er niet voldoende wordt geventileerd, dan wordt de kwaliteit van de binnenlucht slechter en wordt het huis juist vochtiger. En dat voelt niet prettig, waardoor mensen de neiging hebben om de verwarming hoger te zetten. Dat helpt zeker niet om geld te besparen en draagt ook niet bij aan een gezond binnenklimaat. Bovendien is een droger huis makkelijker te verwarmen. Dit bespaart wel geld. Dus probeer toch te ventileren.

Ventileren of luchten?

Ventileren betekent: verse buitenlucht naar binnen, vervuilde binnenlucht naar buiten. Goed ventileren is 24 uur per dag ventileren. Onbewust gebeurt dit al via kieren en door het openen van deuren bij het in- en uitlopen. Daarnaast kunt u gebruik maken van ventilatievoorzieningen zoals een klepraam of kunt u ventilatieroosters (de roosters in het raam) altijd open laten.

Luchten betekent dat u tijdelijk EXTRA ramen of deuren openzet. Zo kunt u snel veel vocht en schadelijke stoffen kwijtraken. Dit is vooral belangrijk tijdens en na het koken, douchen, doe-het-zelven of wanneer er te veel rook in de ruimte is.

Luchten is een aanvulling op ventileren, maar kan ventilatie niet vervangen.

In sommige gevallen volstaat het niet om de lucht doorlopend te verversen. Dat kan:

  1. wanneer er veel mensen en/of huisdieren in huis zijn;
  2. bij het ophangen van was in de woning;
  3. bij gaskachels of geisers die niet zijn aangesloten op een ventilatiekanaal;
  4. wanneer er (veel) wordt gerookt;
  5. na het baden of douchen;
  6. na het slapen;
  7. of tijdens en na het gebruik van verf, lijm of andere producten die schadelijke stoffen afgeven.

Dan is extra luchten altijd nodig.

Ventileren bij warm weer

Zodra de temperatuur stijgt hebben we de neiging om alle ramen open te zetten of, wat je vaak ziet bij ouderen, alle ramen dicht te houden zodat het huis koel blijft. Als het in de avond afkoelt zetten we de ramen juist open. Dit is echter niet voldoende om 24 uur per dag het huis te voorzien van schone lucht.

Ook bij warm is het daarom beter om het huis te ventileren. Dit kan als volgt:

  1. Open de ramen en/of roosters aan de schaduwzijde van de woning.
  2. Open ook ramen die hoog (liefst aan de schaduwzijde) in de woning zijn geplaatst, bijvoorbeeld op zolder. Warme lucht stijgt op en kan zo via het zolderraam de woning verlaten.
  3. In de avond kunt u de woning extra afkoelen door een ventilator voor het raam te zetten. Dan brengt u wat sneller koele en verse buitenlucht de woning in.
  4. Als u ook de binnendeuren opent, ontstaat er een flinke luchtstroom die de woning enigszins koel houdt. U kunt deze luchtstroom het beste ook ‘s nachts in stand houden. Hierdoor koelt de woning af door de koelere nachtlucht. Houd wel rekening met inbraakveiligheid!

 

Ruimtetemperaturen

(Te veel) ventileren mag er niet toeleiden dat de temperatuur in de ruimte te laag wordt. In de tabel staat voor iedere ruimte in uw woning de minimale en gewenste ruimtetemperatuur. Belangrijk is dat de minimale temperaturen gehaald worden, ook als die ruimten worden geventileerd.

Is het buiten kouder dan 15 °C, dan moet u het vertrek bijverwarmen. U mag in deze situatie niet de ventilatie van het vertrek verminderen door het sluiten van het ventilatierooster of het dichtdoen van het klepraam.

Aan te houden ruimtetemperaturen (bron: Aedes)

De minimale ruimtetemperatuur moet u aanhouden: ’s nachts tijdens het slapen, bij afwezigheid overdag of in het weekend en tijdens vakantie in de winterperiode. De gewenste temperatuur moet u aanhouden bij verblijf van een of meerdere personen in uw woning.

Ventilatierichtlijnen

Ventilatie kan ertoe leiden dat de temperatuur in de kamer lager wordt dan 15° C. In dat geval moet het vertrek worden bijverwarmd. Dus: langdurig ventileren van een onverwarmd vertrek tijdens de koude winterperiode heeft een averechts effect: de temperatuur op de wand of op het plafond wordt te laag, waardoor de kans op vochtproblemen juist toeneemt.

In onderstaand tabel is weergegeven op welke wijze tijdens een koude winterperiode de vertrekken geventileerd dienen te worden. De aanwijzingen gelden vanaf een buitentemperatuur lager dan 8º C. Onder het verblijf in het vertrek wordt het verblijf van zowel personen als huisdieren verstaan.

Ventilatierichtlijnen uitgaande van een minimale ruimtetemperatuur van 15º C en buitentemperaturen lager dan 8º C. (bron: Aedes)

Meer weten

Tips om schimmel in huis te voorkomen kun u vinden op onze Facebook-pagina.

Bekijk op de website van Actium filmpjes over schoonmaaktips, piepende deuren, kapotte apparaten in de berging, rookmelders en vocht en schimmel in je badkamer.

Meer informatie over ventileren of benieuwd welke ventilatievoorzieningen u in huis hebt en of u deze goed gebruikt? Doe dan de check ‘Advies op maat’

Op de website Gezond Wonen vindt u filmpjes en tips voor een gezond huis. Wilt u uw kennis testen? Doe de gezond-wonen-check!

Hebt u de schimmel weggehaald en alle tips voor een drogere lucht opgevolgd en komt de schimmel toch weer terug? Neem dan contact op met Actium.

Vindt u dat er een goede reden is om de verhuurder te vragen de ventilatievoorzieningen te verbeteren? Dan is het vaak nuttig dit voor meerdere woningen tegelijk te doen. Neem dan contact ons op via info@mevm.nl. Wij kunnen dan namens u allen overleggen met Actium.

 

Tips in beeld

Deel deze pagina:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Collage planten-rotatie-contour

Ontvang het laatste nieuws in uw e-mail

Schrijf u in voor de digitale nieuwsbrief en ontvang als dank een zakje zaad waarmee u uw tuin of balkon opfleurt en een bron schept voor bijen en vlinders.

Ga naar de inhoud