Heeft u een vraag,
bel ons op 06-13960829

Spreekuur alleen op afspraak
06-13960829

U kunt ons e-mailen:
secretariaat@mevm.nl

Energiedisplay helpt met besparen op de energienota

Met een energiedisplay in huis bespaart u op gas en electra. Dat blijkt uit het onderzoek dat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) samen met de Universiteit Tilburg heeft gepubliceerd. Andere hulpmiddelen die gekoppeld zijn aan de slimme meter leveren geen meetbare besparing op.

De woonlasten stijgen steeds verder, onder meer door de stijging van de energieprijzen. Maar huurders hebben weinig invloed op de verduurzaming van hun woning. Wel hebben huurders deels invloed op hun energie-gebruik. Een jaarlijkse besparing van 5% op energie levert al gauw € 100 per jaar op.
Dat was een paar jaar geleden de motivatie voor MEVM om mee te werken aan het onderzoek.

Veel huurders van Actium hebben zich toen opgegeven. Echter door vertraging in het onderzoek en de nogal zware eisen om mee te doen, zijn er velen afgehaakt. Er hebben overigens voldoende mensen meegedaan om na analyse van de resultaten te mogen concluderen dat de energiedisplay een echte besparing kan opleveren.

Het PBL-onderzoek werd gedaan om te zien wat het resultaat was van het ’10 PetaJoule-convenant’. Het doel van deze overeenkomst was om jaarlijks 10 PJ energie te besparen onder bewoners van koopwoningen, huurders en klein-zakelijke gebruikers. Tien PetaJoule is voldoende om ongeveer 150.000 huishoudens een jaar lang van energie te voorzien. Om dit doel te halen werd bij zo veel mogelijk huizen een slimme meter geïnstalleerd. Met de slimme meter kunt u makkelijker zien hoeveel energie u gebruikt. Huishoudens met een slimme meter krijgen nu maandelijks een nauwkeurig verbruiksoverzicht via de mail. Daarnaast zijn er apps en displays ontwikkeld om dagelijks of zelfs ‘live’ het energiegebruik te zien.

Energiegebruik zichtbaar in huis

Een in-home display staat in de kamer of hangt aan de muur, net als een klokje. Iedereen in huis kan op elk moment zien hoeveel stroom en gas er gebruikt wordt, en wat dat kost.
U kunt dus direct ingrijpen als het verbruik en de kosten (per ongeluk) hoog zijn.
Bijvoorbeeld omdat de kachel nog aan staat terwijl u naar bed gaat of naar uw werk, of omdat u vergeten bent een apparaat uit te zetten.

Geo Trio II

Met het onderzochte eenvoudige in-home display heeft het PBL een besparing gemeten van 2,2% voor elektriciteit en 6,9% voor gas (gemiddeld is dat 5%). Hierdoor kunt u een in-home display, die zo’n € 100 kost, al in een jaar terugverdienen.
Het PBL onderzocht ook het effect van een app die achteraf laat zien hoeveel energie u gebruikt hebt, en de e-mail met webapplicatie die iedereen van het energiebedrijf krijgt. Het PBL heeft daar geen besparing kunnen meten. Dit komt waarschijnlijk omdat apps en webapplicaties niet voortdurend zichtbaar zijn en u actief informatie moet opvragen, door de app of e-mail te openen.

Privacy

Uw verbruiksgegevens blijven in huis en worden niet via internet verstuurd. De display heeft geen verbinding met de fabrikant, Actium, MEVM of een andere dataverwerker. De dongel in de meterkast verstuurt de gegevens via een draadloos signaal alleen naar uw eigen beeldschermpje.
Deze bescherming van uw privacy vonden we als MEVM ook belangrijk om met de project mee te doen. U ontvangt dus op geen enkel moment aanbiedingen van andere producten of diensten.

Wilt u ook zo’n display?

Niet iedereen heeft honderd euro om een Geo Trio te bestellen bij een van de webwinkels (zoals eco-logisch.nl).
Daarom kunt u bij MEVM een in-home display lenen.

Aanvragen kunt u via het formulier op [deze pagina].

Facebook
Twitter
LinkedIn

Uitkomsten stellingen april 2024

Begin april hebben we de mening van de klankbordgroep gevraagd over het realiseren en toewijzen van flexwoningen door middel van een drietal korte stellingen. Er is gevraagd wat belangrijker is: de kwaliteit of kwantiteit (hoeveelheid) van woningen. Daarnaast voor wie flexwoningen gerealiseerd moeten worden en welke groep als eerste in aanmerking moet komen.

Lees verder »

Huurverlaging na inkomensdaling

Huurders met een laag inkomen hadden in 2023 recht op een eenmalige huurverlaging. Huurders die deze huurverlaging in 2023 niet kregen, maar wel met een inkomensdaling te maken hebben gehad, kunnen tot 20 december 2024 alsnog een eenmalige huurverlaging aanvragen.

Lees verder »

Huurverhoging 2024

Elk jaar mogen woningcorporaties de huren verhogen. Dit jaar heeft dit veel stof doen opwaaien. Veel corporaties zijn het gesprek met hun huurdersorganisaties over de jaarlijkse huuraanpassing niet aangegaan. Terwijl in de Overlegwet 2015 is vastgelegd dat dit gesprek wel moet plaatsvinden. Actium heeft hierover wél de gesprekken gevoerd met MEVM.

Lees verder »
Ga naar de inhoud