Heeft u een vraag,
bel ons op 06-13960829

Spreekuur alleen op afspraak
06-13960829

U kunt ons e-mailen:
secretariaat@mevm.nl

Leefbaarheid: belangrijk dat je prettig woont

Hoe ervaar jij je woonomgeving? Goed om daar bij stil te staan. Woon je prettig? Ervaar jij overlast? Heb je goede contacten met de buren?
Ik ben Juul Mustamu en woon in Bovensmilde. Een korte impressie hoe mijn leefomgeving is.

Veiligheid

Als je de buurtbewoners vraagt wat ze belangrijk vinden wordt meestal veiligheid in en om het huis en in je wijk genoemd. Naast relatief veel ouderen wonen er ook gezinnen met jonge kinderen. De basisscholen zijn op loopafstand en dat maakt dit dorp gewild bij deze gezinnen.


Wat wel storend is en de veiligheid in gevaar brengt, zijn de steeds meer snel rijdende jongeren. In deze coronatijd hoor je ze na tien uur ’s avonds gelukkig niet meer langs je huis razen, op enkele na. Maar in normale tijden is het meer regelmaat dan uitzondering.
En dat is toch vreemd in een wijk van een dorp met veel ouderen. Er zijn twee grote senioren-wooncomplexen. Veel klachten hoor je ook van deze mensen. De supermarkt is vlakbij. Ze hoeven alleen de straat uit te lopen en over te steken. Maar dat vinden ze al gevaarlijk. Ook als ze binnen zitten en met mooi weer buiten op het balkon, dan ervaren ze de langsrijdende auto’s als erg hinderlijk. Vooral omdat ze vinden dat de automobilisten vaak gewoon tegen het eenrichtingsverkeer in rijden.
In het hele dorp staan borden met 30 km, behalve bij de hoofdstraat midden in het dorp. Daar kan je gewoon 50 km aanhouden. Dat is een kolfje naar de hand van de snelle rijders. Die razen door die straat. Heel gevaarlijk want het is de oversteekstraat naar de BrinkBaru, een groen speelgebied voor kinderen. Met een kabelbaan, waterpomp, klimtoren en nog meer fijne speelattracties.
Bewoners gaan een actie voeren, handtekeningen verzamelen en aan de gemeente vragen om 30 km per uur op deze doorvoerweg.

In en rond het huis

En natuurlijk is het belangrijk dat je zelf werkt aan een stuk veiligheid in en om je huis. Ik sluit mijn ramen als ik een paar uur van huis ben en uiteraard gaan ’s avonds de ramen dicht. Maar mijn zolderraam staat altijd wel open. We kunnen er toch van uit gaan dat er niet zo snel op het dak wordt geklommen om ergens binnen te komen?
De meeste huizen hebben grote voor- en achtertuinen. De achtertuinen worden vaak gescheiden door schuttingen.
De voortuinen door veel groen. Dat geeft het dorp een mooi groen en leefbaar beeld.


Het wonen in een dorp is ook prettig omdat je snel contact hebt met je buren. Hier in de buurt heb ik nog geen grote burenruzies meegemaakt.


Helaas zijn er in dit rustige dorp inbraken gepleegd, wat de bewoners onrustig maakt. De meeste inbraken gebeuren in de wijk met vrijstaande huizen of 2-onder-1-kapwoningen. De buurtpreventieapp waarschuwt regelmatig dat er een verdacht persoon rondloopt. Zo’n buurtpreventieapp blijkt dan een uitkomst. Er zijn ook op diverse plekken camera’s geïnstalleerd.
In de meeste huurhuizen van Actium zijn goede veilige raamsloten. En de meeste huizen hebben dubbele beglazing, een goede ventilatie in de badkamer en zijn redelijk goed geïsoleerd.


Ik woon in ieder geval erg prettig hier in Bovensmilde. En neem de snelle rijders maar voor lief in de hoop dat er binnenkort maatregelen worden getroffen om ze aan te pakken.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Uitkomsten stellingen april 2024

Begin april hebben we de mening van de klankbordgroep gevraagd over het realiseren en toewijzen van flexwoningen door middel van een drietal korte stellingen. Er is gevraagd wat belangrijker is: de kwaliteit of kwantiteit (hoeveelheid) van woningen. Daarnaast voor wie flexwoningen gerealiseerd moeten worden en welke groep als eerste in aanmerking moet komen.

Lees verder »
Ga naar de inhoud