Heeft u een vraag,
bel ons op 06-13960829

Spreekuur alleen op afspraak
06-13960829

U kunt ons e-mailen:
secretariaat@mevm.nl

Jongeren wonen langer thuis

Voor jongeren is het bijna onmogelijk om een betaalbare, zelfstandige woonruimte te vinden. De wachttijd voor een sociale huurwoning is lang. Jongeren kunnen zich pas inschrijven als woningzoekende als ze 18 jaar zijn. Hun inschrijftijd is dan kort als ze op zichzelf willen gaan wonen. Noodgedwongen blijven jongeren daarom langer bij hun ouders wonen terwijl ze uit huis willen. Jongeren zijn nadrukkelijk op zoek naar zelfstandige woonruimte en niet naar een kamer. Als jongeren klaar zijn met studeren, kunnen ze vaak niet meer blijven wonen in hun studentenkamer.

Jongerenhuisvesting in dorpen

Het niet vinden van zelfstandige woonruimte is niet het enige dat frustrerend is voor jongeren. Ook het gebrek aan mogelijkheden om zelfstandig te wonen in het dorp waar ze zijn opgegroeid leidt vaak tot een noodgedwongen vertrek van jongeren naar grotere steden. Gevolg hiervan is dat de dorpen vergrijzen en de voorzieningen zoals scholen, sport- en muziekclubs en winkels geleidelijk verdwijnen. Dit heeft dan weer grote gevolgen voor de vitaliteit en leefbaarheid van kleine dorpen.

Jongerenhuisvesting in steden

Ook in de steden lukt het niet om oplossingen te bieden voor het tekort aan betaalbare, zelfstandige woonruimte voor jongeren. Als jongeren studeren, komen ze in aanmerking voor een studentenkamer, maar zodra ze hun studie hebben afgerond moeten ze doorstromen naar de reguliere huursector waar vervolgens een tekort aan jongerenwoningen is.

Gevolgen voor jongeren

Het niet hebben van een eigen plek heeft grote gevolgen voor jongeren, ook op sociaal vlak. Zo neemt de eenzaamheid onder jongeren steeds meer toe. Jongeren maken zich daarnaast grote zorgen over het niet kunnen vinden van een woning. Velen worden wanhopig van de ellenlange zoektocht. Het gaat dan om de hele woningmarkt. De koopwoningen zijn te duur, de huurprijzen en inkomenseisen te hoog en de wachtlijsten te lang. Geen woning vinden zet hun leven letterlijk op pauze.

Alternatieven?

Als de traditionele huurmarkt voor jongeren op slot zit, dan moet er gezocht worden naar andere mogelijkheden. In april hebben we onze klankbordgroep gevraagd wat zij vinden van het idee om jongeren en ouderen samen te laten wonen. Een meerderheid kan zich hier wel in vinden. Het heeft voor- en nadelen. De mening van de klankbordgroep kunt u hier teruglezen.

Als u de volgende keer ook mee wilt doen met de klankbordgroep geeft u zich dan op via onze aanmeldpagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geslaagde bijeenkomsten over tuinonderhoudsbeleid

In de zomer deed zowel MEVM als Actium een oproep om deel te nemen aan een Bewoners Advies Groep om mee te denken over het nieuwe tuinonderhoudsbeleid van Actium. Hierop ontvingen wij een aantal enthousiaste reacties en aanmeldingen. Met een leuke groep bewoners zijn we op twee avonden in september samen met twee externe begeleiders aan de slag gegaan op het kantoor van Actium in Assen.

Lees verder »

Prinsjesdag en Volkshuisvesting

Op dinsdag 17 september jl. sprak Koning Willem-Alexander de Troonrede uit. Daarin werd ook gesproken over de plannen van het kabinet op het gebied van Volkshuisvesting. Wij zetten de belangrijkste zaken hieruit voor u op een rij.

Lees verder »

Column

“Graag 1 Babi Pangang, nummer 83”. De combinatie van dit gerecht met het nummer zit nog steeds verborgen in mijn achterhoofd. Vanaf mijn 18e heb ik een aantal jaren op de zondag en op feestdagen gewerkt in een Chinees-Indisch restaurant.

Lees verder »
Collage planten-rotatie-contour

Ontvang het laatste nieuws in uw e-mail

Schrijf u in voor de digitale nieuwsbrief en ontvang als dank een zakje zaad waarmee u uw tuin of balkon opfleurt en een bron schept voor bijen en vlinders.

Ga naar de inhoud