Heeft u een vraag,
bel ons op 06-13960829

Spreekuur alleen op afspraak
06-13960829

U kunt ons e-mailen:
secretariaat@mevm.nl

Huurverlaging met inwonende kinderen

Landelijk zijn afspraken gemaakt voor de huuraanpassingen met ingang van 1 juli 2023. De complete regeling zullen we tegen die tijd meedelen. Nu willen we een groep uitlichten. Mensen met een laag inkomen en een hoge huur, die bij een corporatie als Actium huren, komen wellicht in aanmerking voor huurverlaging.

Tot nu toe was het zo dat het inkomen van inwonende kinderen ook meetelt bij uw inkomen. Omdat inwonende kinderen steeds moeilijker een eigen woning vinden en zij daardoor langer thuis moeten blijven wonen is afgesproken dat inkomens van kinderen tot en met 26 jaar niet meetelt bij uw inkomen.

We geven u een voorbeeld:

Stel u heeft een laag inkomen van 22.000 euro per jaar en een inwonend kind van 24 jaar met een inkomen van 16.000 euro per jaar. Uw huur is 630 euro per maand. Vorig jaar werd het inkomen van uw kind(eren) bij die van u geteld, waardoor u wellicht wel een huurverhoging kreeg, omdat u een gezamenlijk inkomen had van 38.000 euro.

Huur boven 575 euro per maand

Met ingang van dit jaar telt dus het inkomen van uw inwonend kind niet meer mee en wordt er alleen gekeken naar uw inkomen, dus de 22.000. In dat geval kunt u een huurverlaging krijgen, als uw huur hoger is dan 575 euro.  In bovenstaand voorbeeld dus een huurverlaging van 55 euro per maand.

Voor 2023 gelden de volgende grenzen:

Alleenwonend, geen AOW: €23.250
Alleenwonend, wel AOW: €24.600
Meerpersoonshuishouden, geen AOW: €30.270
Meerpersoonshuishouden, wel AOW: €32.730

Alleenwonend betekent dus dat u geen partner heeft. Bij een meerpersoonshuishouden heeft u wel een partner.
Als u meerdere kinderen heeft in de leeftijd onder de 27 jaar, geldt die regel uiteraard voor alle kinderen.

Deze regeling kan mogelijk gevolgen hebben voor uw huurtoeslag. In juni komen we terug op dit onderwerp.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Onderhoudsmagazine Actium

Actium voert ieder jaar planmatig onderhoud uit aan een deel van de woningen. Alle geplande onderhoudswerkzaamheden in 2024 staan in het onderhoudsmagazine op de website van Actium. Deze hebben zowel betrekking op onderhoud- als verduurzamen van woningen en worden uitgevoerd zonder extra huurverhoging.

Lees verder »

Even voorstellen…..

Op 15 mei is Emmy Prins met veel enthousiasme gestart binnen MEVM als administratief- en secretarieel ondersteuner. Samen met Andrea van Tuijl vormt ze de rechterhand van het bestuur. Ze stelt zich graag aan u voor.

Lees verder »

Visie van MEVM op de huurverhoging 2024

In de brief van Actium over de jaarlijkse huuraanpassing die u in april heeft ontvangen, wordt de suggestie gewekt dat MEVM heeft ingestemd met de huuraanpassing. Dat is niet het geval en wij vinden het belangrijk dat u daarover geïnformeerd wordt. Actium heeft o.a. gekozen voor de maximale huurverhoging terwijl wij het advies gegeven hebben om voor een gematigd huurbeleid te kiezen. Dit advies heeft Actium niet opgevolgd. Wij leggen u graag uit hoe dit adviestraject is verlopen.

Lees verder »

18 jaar of ouder? Schrijf je in bij Thuiskompas

Op jezelf wonen gaat tegenwoordig niet zo gemakkelijk. Er zijn weinig woningen beschikbaar voor jongeren. Omdat de wachttijden voor een sociale huurwoning lang zijn, is het slim om je zo vroeg mogelijk in te schrijven bij Thuiskompas. Dit kan zodra je 18 bent. Op het platform vind je alle beschikbare woningen van de 9 Drentse corporaties.

Lees verder »
Collage planten-rotatie-contour

Ontvang het laatste nieuws in uw e-mail

Schrijf u in voor de digitale nieuwsbrief en ontvang als dank een zakje zaad waarmee u uw tuin of balkon opfleurt en een bron schept voor bijen en vlinders.

Ga naar de inhoud