Heeft u een vraag,
bel ons op 06-13960829

Spreekuur alleen op afspraak
06-13960829

U kunt ons e-mailen:
secretariaat@mevm.nl

Op weg naar gasloos wonen

Internationaal is afgesproken dat de wereld er in 2050 een stuk milieuvriendelijker uit moet zien. Dat betekent niet alleen minder CO2-uitstoot, maar ook minder gebruik maken van natuurlijk bronnen, zoals gas. Daar moeten we met elkaar ons steentje aan bijdragen.

Gasloos wonen

Op zich is het nog niet zo lang geleden dat alle huishoudens zijn voorzien van gas. Dat was een hele vooruitgang. Lekker makkelijk koken, warm douchen en het verwarmen van het huis werd een stuk aangenamer. En ach, we hadden toch gas in overvloed? Toen is er niet nagedacht over wat voor gevolgen dit alles zou hebben voor het milieu.

We zijn inmiddels een paar generaties verder en we zijn tot de conclusie gekomen dat de aanslag op het milieu zo niet verder kan. Dus moet er gehandeld worden. Eén van de dingen die we in Nederland aan gaan pakken de komende jaren is het gasloos wonen.

Ontwikkelingen

Vroegen we ons vroeger af of het gebruik van gas wel veilig was, nu vragen we ons af: kunnen we wel zonder gas en hoe werkt dat dan? Op dit moment worden er overal proeven gedaan om te kijken wat de slimste manier is en hoe dit technisch allemaal mogelijk is.
Maar u als huurder wilt natuurlijk ook weten wat dit voor u betekent. Elke grote verandering gaat nu eenmaal gepaard met veel vragen. Niet overal is nu al een antwoord op te geven. We zitten met elkaar midden in het proces, maar veel is al wel duidelijk(er).

Gevolgen voor u

U zult in de toekomst anders uw woning moeten gaan verwarmen. Momenteel wordt er al gewerkt met warmtepompen en blokverwarming. Maar wat betekent dat dan? Kan ik als huurder nog wel mijn eigen temperatuur regelen? Kan ik mijn eigen energieleverancier kiezen?
U zult straks niet meer op uw oude en vertrouwde gasstel kunnen koken en zult dat waarschijnlijk elektrisch moeten doen. Welke mogelijkheden zijn er dan en hoe werkt dat dan?

Zoals gezegd willen we het einddoel over tientallen jaren berereiken. Dat lijkt nog ver weg, maar er moeten nu al stappen worden gezet. Uiteraard kunnen niet alle woningen in één keer worden aangepast.
Moet ik als huurder me nu al opmaken voor een aanpassing van de woning of duurt dat nog jaren? Moeten alleen woningen aangepast worden die nieuw worden gebouwd of een grote onderhoudsbeurt krijgen? Allemaal vragen die nu nog niet met 100% zekerheid kunnen worden beantwoord.

U bent straks sterker afhankelijk van elektriciteit. Wat betekent dit dan voor uw woning? Krijgen alle woningen zonnepanelen? Ik woon in een flat: is er dan wel genoeg ruimte voor extra zonnepanelen voor alle woningen?
En misschien wel de belangrijkste vraag voor u: wat gaat me dit allemaal kosten of opleveren? Gaan mijn maandelijkse lasten omhoog of omlaag?

Kortom een heleboel vragen.

Bewonersavond

MEVM vindt het belangrijk dat u als huurder nu alvast meedenkt en meepraat over hoe we al deze vragen gaan beantwoorden. We vinden dat we dit niet alleen over kunnen laten aan Actium, installateurs en bouwers.
Daarom organiseren we woensdag 19 mei 2021 een bewonersavond georganiseerd.
Ook hebben we iemand uitgenodigd die reeds gasloos woont en zijn we benieuwd naar zijn ervaringen tot nu toe. U ook?

De avond heeft reeds plaatsgevonden. U kunt hier lezen wat er die avond is besproken.

Wanneer we uw aanmelding hebben ontvangen krijgt u een bevestiging in uw e-mail.

Voor de bijeenkomst ontvangt u een e-mail waarin uitgelegd wordt hoe we digitaal gaan vergaderen. 
Daar doen we dan ook gelijk een handleiding bij voor degenen voor wie dit nieuw is.

Als tegenprestatie krijgt u van ons een leuk presentje toegestuurd, wanneer u uw adresgegevens aan ons doorgeeft. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Uitkomsten stellingen februari 2024

Begin februari hebben we naar de mening van de klankbordgroep gevraagd over een drietal korte stellingen. Deze gingen over de verduurzaming, huurverhoging en de bestedingen van Actium.
We kunnen uit de reacties concluderen dat huurders duurzaamheid belangrijk vinden.

Lees verder »

MEVM denkt en praat mee!  

Op basis van de Overlegwet heeft MEVM vanuit en in het belang van de huurders in 2023 weer meegedacht, advies en instemming gegeven over verschillende onderwerpen aan Actium.

Lees verder »

Werkplan 2024 MEVM 

Ook in 2024 zal de huurdersorganisatie MEVM zich hard maken voor een goede belangenbehartiging van de (huidige en toekomstige) huurders van Actium. Hiervoor heeft MEVM een werkplan opgesteld waarin onder andere de geplande activiteiten staan.

Lees verder »
Ga naar de inhoud