Het zijn dure tijden door inflatie en de ongewoon hoge energieprijzen. Daarmee is het voor veel gezinnen moeilijk geworden de eindjes aan elkaar te knopen. Voordat het salaris of de uitkering wordt overgemaakt is steeds weer ‘een stukje maand over’.
Als huurdersorganisatie hebben we ons al jaren ingezet om de woonlasten te verlagen. Dus niet alleen kijken naar de huurprijs, maar ook de verwarmingskosten meenemen in de afweging of een woning nog betaalbaar is voor onze doelgroep. Wij zijn dan ook blij dat inmiddels op veel woningen zonnepanelen liggen, die rechtstreeks een verlaging van de energierekening met zich meebrengen. Juist ook omdat Actium daar geen vergoeding voor vraagt.
Een soortgelijk verhaal gaat op bij nieuwbouw. Daar is de huur waarschijnlijk hoger dan in de verlaten woning, maar de energielasten liggen voor de meeste huurders stukken lager. Bovendien is het comfort groter. Helaas zijn de bouwkosten de laatste tijd behoorlijk gestegen en zal er meer ingezet worden op isoleren en renoveren.
Verwarming
Maar wat als u nog niet in een energiezuinige woning woont? Moet u dan de kachel maar uitzetten om de hoge kosten het hoofd te bieden?
Ons advies is om dat niet te doen. Natuurlijk is het goed om te kijken of de thermostaat niet een graadje lager kan en ruimten waar u niet bent, niet te verwarmen.
Als u gewend bent aan een kamertemperatuur van 20 graden of hoger, is het niet fijn om de temperatuur in één keer te verlagen naar 17 graden. Het lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan een andere temperatuur. Misschien herkent u het van hittegolven in de zomer. De eerste dagen zijn zwaarder, omdat het lichaam zich nog niet heeft aangepast. Met kou is het net zo. Als u de thermostaat iedere dag een beetje lager zet, past uw lichaam zich vanzelf aan. Dat duurt ongeveer een week.
Maar een tè koude leefomgeving geeft negatieve gevolgen. Wonen in een te koud huis heeft ten eerste flinke negatieve gevolgen voor uw ademhaling. Het verhoogt namelijk de kans op astma en andere ademhalingsziektes. Ook andere ziektes gedijen goed bij een lage temperatuur. Denk bijvoorbeeld aan griep, allergieën of hart- en vaatziekten. Bovendien groeien schadelijke schimmels niet alleen goed in een vochtige omgeving; ook een lage temperatuur bevordert de groei hiervan. Uit een Europees* onderzoek blijkt dat mensen die in een vochtige, donkere en/of koude omgeving wonen zichzelf anderhalf keer zo vaak als ongezond beschouwen.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 18 graden een veilige en gezonde temperatuur voor in huis. Bij een kamertemperatuur van 18 graden functioneren de meeste mensen goed en loopt u de minste kans op gezondheidsklachten. Voor jonge kinderen en ouderen kan een iets hogere temperatuur misschien beter zijn, zegt de WHO. Ook mensen met een chronische ziekte of een hart- of longziekte doen er misschien goed aan de thermostaat iets hoger te zetten dan 18 graden.
Ventilatie
Een ander punt waar we aandacht voor vragen is ventilatie. Zonder dat we het dikwijls beseffen, produceren we heel wat vocht in huis. Vooral in de badkamer en de keuken is het vochtgehalte hoog. Denk maar aan douchen en koken. Maar ook door gewoon te ademen kunnen er vochtproblemen ontstaan. Als er te veel vocht in de lucht is, zal die condenseren op koude oppervlakken. En dat kan leiden tot schimmelvorming, ongezonde lucht en gezondheidsproblemen (zie hierboven).
Veel mensen denken dat ventileren hetzelfde is als “stoken voor de buitenlucht”. Dat is echter niet waar. Droge lucht warmt namelijk makkelijker op en het kost zo dus minder energie – en dus geld – om uw huis op temperatuur te houden. Ook voelt het aangenamer aan wanneer het in huis niet vochtig is. U zult minder de neiging hebben om de thermostaat een graadje hoger te zetten.
Wat is goed ventileren? Ventileren is het 24 uur per dag verversen van de binnenlucht met verse buitenlucht (luchtverversing). De verse buitenlucht vervangt steeds een deel van de lucht in huis die vervuild is door vocht, maar ook fijnstof. Ventileren kunt u doen d.m.v. de mechanische ventilatie, de ventilatieroosters in de ramen, of door de ramen op een klein kiertje te zetten.
Daarnaast is het goed om eenmaal per dag te luchten. Ook luchten is een vorm van ventilatie. Dat doet u door bijvoorbeeld gedurende 10 tot 15 minuten ramen en deuren wijd tegen elkaar open te zetten. Bijvoorbeeld na het koken, douchen of nadat meerdere mensen samen waren in een ruimte. U laat dan in één keer veel verse lucht binnen.
Moeite met betalen
Mocht u ondanks alles toch in financiële problemen zitten of denken te komen, neem dan tijdig contact op met Actium, uw energieleverancier, de Voorzieningenwijzer of uw gemeente. Er zijn dus verschillende mogelijkheden om u te ondersteunen.
*) ECEEE Healthy Home Barometer