Als huurdersorganisatie zien wij met lede ogen hoe steeds meer huurders problemen krijgen met het rondkrijgen van het huishoudboekje. De inflatie stijgt, de huurprijzen zijn omhoog gegaan, om maar niet te spreken van de uit het dak schietende energieprijzen.
Wij bepleiten dan ook in onze overleggen met Actium en gemeenten dat de woningen met slechte energielabels en een hoog verbruik gecompenseerd moeten worden, bijvoorbeeld door het bevriezen van de huurverhoging. Maar beter nog: versneld deze woningen energiezuinig maken.
Daarmee worden niet alle prijsstijgingen teniet gedaan, dus is het zaak om ook zelf te kijken waarop bespaard kan worden.
Energiebesparende tips kon u al vinden op onze website, nu hebben we daar een pagina aan toegevoegd met mogelijke besparingen op de andere uitgaven.
Om te kunnen besparen is het noodzakelijk te weten waar uw geld naartoe gaat. Heeft u ook geen idee? Dan is het slim om een overzicht te maken, bijvoorbeeld in Excel of in Word (of in een schriftje), waarin u kunt zien wat er elke maand binnenkomt en waaraan u het uitgeeft. Zo ziet u waar u (relatief) veel geld aan uitgeeft en eventueel op zou kunnen besparen.
Maar er zijn ook handiger manieren om daarachter te komen: Het persoonlijk budgetadvies, Bespaar-app’s en de Voorzieningenwijzer. Verder wijzen we u nog op de Energietoeslag.
Persoonlijk Budgetadvies van Nibud
Waarschijnlijk heeft u wel eens gehoord van het Nibud. Dit is het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting dat informatie geeft en adviseert over geld. Zij hebben heel handige hulpmiddelen op hun website, die u inzicht geven in uw financiële situatie. Zo ook het ‘Persoonlijk Budgetadvies.’ Geen (keukentafel) gesprek met een adviseur, maar in vijf minuten inzicht in uw inkomsten en uitgaven. Wat fijn is dat meteen een vergelijking wordt gemaakt met andere mensen in ongeveer dezelfde situatie (denk hierbij aan: leeftijd, samenwonend of niet etc.).
Ga naar de link: Persoonlijk Budgetadvies. Vul dan alle gegevens in over uw huidige situatie (dit is helemaal anoniem). Er wordt onder andere gevraagd naar leeftijd, samenwonen, hoeveel u verdient en hoeveel u uitgeeft aan bijvoorbeeld woning, auto, verzekeringen, abonnementen, kleding en ziektekosten – zodat ze een compleet beeld hebben van uw huidige situatie. Omdat er gevraagd word naar de uitgaven is het goed om de map met rekening er bij te pakken.
Heeft u geen map: dan is dat de eerste stap om inzicht te krijgen: verzamel alle rekeningen in een ordner. Samen met een perforator en tabbladen zijn die voor enkele euro’s te koop bij zaken als Big Bazar en Action.
App die u inzicht geeft
een app genaamd Dyme. In deze app kunt u niet alleen al uw bankrekeningen analyseren, maar is het ook mogelijk met één klik zogenaamde ‘spook’-abonnementen op te zeggen. Iedereen heeft wel een lidmaatschap of abonnement dat tijden geleden is aangegaan, en waar je na betaling van weer een termijn achter komt dat je weer te laat bent geweest met opzeggen. Ook gaat Dyme onderhandelen om de abonnementen op krant en tv die u wel wilt, goedkoper te krijgen. Dat op basis van no-cure no-pay, als er geen korting komt op het abonnement, hoeft u niets te betalen. Krijgt Dyme wel een korting voor elkaar, dan wordt de winst verdeelt tussen u en Dyme.
Dyme kent een gratis en een betaalde versie. Volgens ons kunt u met de gratis versie al veel besparen.
Download Dyme gratis in de Google Play Store of in de App Store.
Deze app kan werken dankzij nieuwe Europese regelgeving (PSD2), waardoor banken verplicht zijn toegang te geven tot betaalrekeningen van hun klanten, als die klanten daar toestemming voor geven. Dat kan ongemakkelijk voelen, maar het gaat hierbij om betrouwbare leveranciers. Dyme staat geregistreerd bij De Nederlandse Bank.
Voorzieningenwijzer
Actium en de meeste Drentse gemeenten bieden de Voorzieningenwijzer gratis aan. Wanneer u zich aanmeldt komt een consulent samen met u aan de keukentafel kijken waar u kunt besparen.
Voor meer informatie zie onze website.
Energietoeslag
Iedereen met een laag inkomen heeft in 2022 recht op de Energietoeslag. Deze toeslag wordt door uw gemeente uitgekeerd. Wij hebben alles op een rijtje gezet. Deze informatie vindt u op deze pagina.