Heeft u een vraag,
bel ons op 06-13960829

Spreekuur alleen op afspraak
06-13960829

U kunt ons e-mailen:
secretariaat@mevm.nl

Column

Nummer 83.


Graag 1 Babi Pangang, nummer 83″. Van dit gerecht met het nummer zit nog steeds verborgen in mijn achterhoofd.

Vanaf mijn 18de heb ik een aantal jaren op de zondag en op feestdagen als ober gewerkt in een Chinees-Indisch restaurant. Om dit bijbaantje zonder enige ervaring te gaan doen, vond ik heel spannend. Want hoe ga ik meerdere gerechten in één keer naar een tafel brengen. Maar ik heb het voor elkaar gekregen en in de loop van de jaren ging dat steeds beter.

In die periode heb ik veel geleerd. Hoe ga je met mensen om die blij, verdrietig, boos of agressief zijn? Het scannen van de omgeving om te zien of de gasten iets willen bestellen en/of vragen. En natuurlijk gastvrijheid; proberen de klant een leuke avond te bezorgen.

Waar ik van kon genieten waren de reacties van de gasten. Zeker als jij iets anders, dan de standaard gerechten, had voorgesteld en dat men vervolgens aangenaam positief verrast was door het gerecht.

Als je er over nadenkt, zijn er stilzwijgend diverse culturen ons eetpatroon binnengekomen. Ik kan mij nog goed herinneren dat wij opeens spaghetti met gehaktballetjes en tomatensaus kregen. Of het, bij ons, traditionele broodje Shoarma na het stappen. Tegenwoordig zal dat misschien een Turkse pizza zijn. En hoeveel Italiaanse pizza’s worden er niet thuisbezorgd.

Maar ook in de standaard Hollandse maaltijd zitten genoeg ingrediënten die hun oorsprong ergens anders hebben. Denk maar aan de aardappel, die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika (Andes-gebergte) komt, en sinds het begin van de 19de eeuw op veel Nederlandse borden verscheen. De plant was al vanaf ongeveer 1600 in Nederland. Toen nog niet gezien als basisvoedsel, maar veelal gebruikt als medicijn en sierplant (www.kennisplatform.aardappels.nl ).

Eten brengt mensen bij elkaar. En door het genieten van elkaars gerechten leer je elkaar iets beter kennen. Je ziet diverse initiatieven dat mensen hun traditionele gerecht koken voor de anderen in de straat of wijk. Een mooie manier om in contact te komen met elkaar. Zeker in wijken waar de onderlinge contacten door allerlei oorzaken minder geworden zijn.

En als er iets dergelijks in jouw buurt georganiseerd wordt, sluit eens aan. Misschien ontdek je wel iets verrassend lekkers. En vraag een buurman of buurvrouw mee.

Bestaat zoiets nog niet bij jou; het staat eenieder vrij om zoiets te proberen. Begin desnoods klein en start met jouw naaste buren. En neem in jouw achterhoofd mee dat je er probeert voor te zorgen dat de anderen met een glimlach weer naar huis gaan.

Eet smakelijk.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geslaagde bijeenkomsten over tuinonderhoudsbeleid

In de zomer deed zowel MEVM als Actium een oproep om deel te nemen aan een Bewoners Advies Groep om mee te denken over het nieuwe tuinonderhoudsbeleid van Actium. Hierop ontvingen wij een aantal enthousiaste reacties en aanmeldingen. Met een leuke groep bewoners zijn we op twee avonden in september samen met twee externe begeleiders aan de slag gegaan op het kantoor van Actium in Assen.

Lees verder »

Prinsjesdag en Volkshuisvesting

Op dinsdag 17 september jl. sprak Koning Willem-Alexander de Troonrede uit. Daarin werd ook gesproken over de plannen van het kabinet op het gebied van Volkshuisvesting. Wij zetten de belangrijkste zaken hieruit voor u op een rij.

Lees verder »

Column

“Graag 1 Babi Pangang, nummer 83”. De combinatie van dit gerecht met het nummer zit nog steeds verborgen in mijn achterhoofd. Vanaf mijn 18e heb ik een aantal jaren op de zondag en op feestdagen gewerkt in een Chinees-Indisch restaurant.

Lees verder »
Collage planten-rotatie-contour

Ontvang het laatste nieuws in uw e-mail

Schrijf u in voor de digitale nieuwsbrief en ontvang als dank een zakje zaad waarmee u uw tuin of balkon opfleurt en een bron schept voor bijen en vlinders.

Ga naar de inhoud