Heeft u een vraag,
bel ons op 06-13960829

Spreekuur alleen op afspraak
06-13960829

U kunt ons e-mailen:
secretariaat@mevm.nl

Bewonerscommissies

Bewonersbijeenkomst 1

Bewonerscommissies zijn de ogen en oren voor ons in een wijk, dorp of complex. Daarom vindt MEVM ze heel erg belangrijk.Er zijn twee verschillende soorten bewonerscommissies.

Bewonerscommissie bij renovatie of sloop:
Zo nu en dan moeten woningen worden aangepakt. Dat kan betekenen dat er verbouwd of gesloopt en nieuw gebouwd wordt. Daarbij is de wens van bewoners van groot belang. Om er voor te zorgen dat die ook worden gehoord, wordt er bij een complex of in een straat een bewonerscommissie opgericht. Zij bespreekt met Actium de wensen van alle bewoners en kijkt ook toe op de uitvoering van de afspraken.

Een bewonerscommissie wordt dus opgericht voor een uitvoering. Meestal zijn dit langdurige projecten. Van plannen maken tot uitvoering. Dat kan variëren van een aantal maanden (kleine renovatie) tot een paar jaar (van sloop naar nieuwbouw). Afhankelijk van het project wordt er dus ook een langdurige tijdsinvestering gevraagd.

Permanente bewonerscommissie:
Een permanente bewonerscommissie kijkt niet alleen naar een project zoals boven staat geschreven. Zij houdt zich ook bezig met bijvoorbeeld het groen in de wijk, de servicekosten die betaald moeten worden of de veiligheid in de wijk. Daarnaast praat en denkt ze ook mee over planmatig onderhoud van de woning (kleine verbouwing, meestal keuken, douche en toilet) en overlast in de buurt. Daarbij heeft zij steeds het belang van alle huurders in het oog. Zij bespreekt dit met Actium. Deze commissie bestaat meestal voor meerdere jaren.

Basisprofiel

Werkgroepleden zijn huurder bij Actium.

Om de taak goed uit te kunnen voeren verwacht MEVM dat zij:

  • zich zowel mondeling als schriftelijk goed uit kunnen drukken in de Nederlandse taal
  • onderscheid kunnen maken tussen individuele en gezamenlijke wensen
  • in een team kunnen werken
  • in staat zijn tot het voeren van een open en collegiale discussie
  • incasseringsvermogen hebben en stressbestendig zijn
  • over een positieve grondhouding beschikken

Hoe komt een permanente bewonerscommissie tot stand?

Een bewonerscommissie wordt opgericht door meerdere bewoners/huurders van huurwoningen in een wooncomplex, straat of wijk/dorp. Het is eigenlijk te vergelijken met een kleine organisatie met een bestuur dat uit minimaal drie personen bestaat: een voorzitter, een secretaris, een penningmeester en eventueel overige leden.

Voorwaarden bewonerscommissie

Een bewonerscommissie moet representatief zijn, dat wil zeggen dat zij namens de bewoners/huurders van de huurwoningen van het betrokken complex, straat, wijk op dorp spreekt. Dat kunt u aantonen door een vergadering te beleggen en de bewoners te laten stemmen over de afvaardiging in de bewonerscommissie. Is dat goed geregeld, dan zal Actium als verhuurder uw nieuwe bewonerscommissie “erkennen” en als overlegpartner beschouwen.

Welke rechten heeft een bewonerscommissie?

Bewonerscommissies hebben een aantal wettelijk rechten, zoals recht op informatie, adviesrecht, instemmingsrecht en recht op budget.  Meer informatie over de rechten van een bewonerscommissie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Wat gaat u doen?

 U kunt overleggen met Actium over onderwerpen die direct spelen in uw omgeving. U bepaalt samen met Actium de agenda. Een bewonerscommissie is dus een zelfstandig orgaan. Wel kunt u uiteraard rekenen op ondersteuning van MEVM. Deze ondersteuning bestaat uit kennis en kunde. En mocht het nodig zijn kan het bestuur uw belangen ook bij Actium nog een keer onder de aandacht brengen.

Deel deze pagina:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Collage planten-rotatie-contour

Ontvang het laatste nieuws in uw e-mail

Schrijf u in voor de digitale nieuwsbrief en ontvang als dank een zakje zaad waarmee u uw tuin of balkon opfleurt en een bron schept voor bijen en vlinders.

Ga naar de inhoud