U denkt er misschien nog niet zo aan, maar de winter komt er weer aan. Dat betekent dat het weer kouder wordt en de wind weer rond en misschien zelfs in het huis waait. Wellicht heeft u wat tips nodig. We hebben vice-voorzitter Bertus Dekker gevraagd wat hij als gecertificeerd energiecoach kan betekenen voor u.
Wat doet een energiecoach eigenlijk?
De opleiding tot energiecoach is een vrij technische opleiding. Gelukkig kwam ik al een beetje uit die hoek. Ik vond het dus ook heel interessant. Een energiecoach maakt onderscheid tussen een eigenaar-bewoner (koper) en een huurder. Dat doet hij omdat de woning van een koper meer aanpassingen kan hebben, omdat zij het eigendom hebben. Bij de huurders is dat dus niet zo, die woning is van de verhuurder. In ons geval Actium.
Als we naar een koper gaan dan maken we een uitgebreid rapport, waarin bijvoorbeeld ook warmtepompen en zonnepanelen zijn opgenomen. Bij een huurder kij-ken we eerder naar zaken die zij zelf zouden kunnen doen zonder grote investeringen. Grotere zaken worden binnen Actium na onder andere overleg met MEVM in projecten uitgevoerd.
Wat doet een energiecoach niet?
Wij geven als energiecoach alleen maar tips of adviezen aan de huurder. We voeren de werkzaamheden niet uit. Dat moet de huurder zelf doen of hij kan daarbij hulp krijgen van bijvoorbeeld de energiebesparingsadviseurs van Actium. Ook zijn er binnen verschillende gemeentes vrijwilligers die daarbij helpen. En de pro-vincie Drenthe kent fix-teams (energie-conciërges).
Hoe komen mensen in contact met een energiecoach?
De huurder kan zich melden bij Actium en die meldt de huurder dan aan bij het Drents Energie Loket. Huurders kunnen ook rechtstreeks contact opnemen met het Drents Energie Loket. Vorig jaar waren er lange wachtrijen. Maar nu er meer coaches zijn opgeleid, zijn die bijna weggewerkt. We weten uiteraard niet hoe het zal zijn als het weer slech-ter wordt of als met ingang van 1 januari het prijsplafond verdwijnt en mensen wellicht weer meer moeten gaan betalen voor gas en/of elektra.
Wat zijn de meest voorkomende bespaartips?
Je moet dan echt denken aan een klep of borstel achter de brievenbus tegen de tocht, het dichten van tochtgaten, minder lang douchen (een douchemanager is erg handig). Maar je kunt ook je energieverbruik in de gaten houden via een energiedisplay, die je GRATIS kunt lenen bij MEVM. Wellicht branden er nog te veel lampen of gebruik je nog oude lampen die te veel stroom verbruiken. Misschien kan de kachel ook nog 1 of 2 graden lager en iets eerder uit voor je naar bed gaat of weg-gaat. Ook een simpele oplossing is het aanbrengen van radiatorfolie.
Kortom: vele kleintjes maken één grote.