Heeft u een vraag,
bel ons op 06-13 96 08 29

Spreekuur, op afspraak of
donderdags 10:30 – 12:30

U kunt ons e-mailen:
secretariaat@mevm.nl

Kennisbank-artikel

Wat is saldering?

In het kort gezegd is saldering de verrekening die plaats vindt als u elektriciteit terug levert aan het netwerk. Dat is dus alleen maar mogelijk als u ook elektriciteit opwekt (meestal zijn dat zonnepanelen). U betaalt dus alleen wat u daadwerkelijk hebt verbruikt of u ontvangt als u meer heeft geleverd aan het netwerk dan u daadwerkelijk hebt verbruikt. Als u zonnepanelen heeft leest u dan vooral verder.

Hoe werkt saldering?

De meeste woningen hebben zonnepanelen zodat die kunnen voorzien in de elektriciteitsbehoefte van de bewoners. Het kan echter gebeuren dat u op jaarbasis meer opwekt dan u daadwerkelijk gebruikt. In dat geval heeft u terug geleverd aan het netwerk en kunt u daar een vergoeding voor krijgen, de zogenaamde saldering. Als u meer verbruikt dan de zonnepanelen opwekken dan betaalt u uiteraard alleen voor datgene wat u meer hebt verbruikt.

Laten we het duidelijk maken aan de hand van een voorbeeld:
jaarlijks verbruikt u 3200 kwh, maar de opbrengst van de zonnepanelen is 3600 kwh. In dat geval kunt u een vergoeding krijgen voor 400kwh.

Verbruikt u 3200khw en de opbrengst van de zonnepanelen is 2700 khw, dan betaalt u voor 500 kwh.

Wat is de vergoeding?

Net als bij levering van elektriciteit kunnen energiebedrijven hun eigen vergoeding bepalen als u terug levert aan het net op jaarbasis. Het is dus aan te raden dat u nagaat waar u het meeste betaalt dan wel terugkrijgt voor uw elektriciteit. Op de website van Energievergelijk vindt u een overzicht. Verdere informatie kunt u ook krijgen op Independer. Helaas is het vaak appels met peren vergelijken. Per situatie zult u dus moeten kijken wat voor u het meest lucratief is.

Moet ik elektriciteit en gas afnemen bij dezelfde leverancier?

Nee. U heeft de vrije keus om te kiezen waar u uw gas of elektriciteit afneemt. Uitzondering is bijvoorbeeld als er sprake is van stadsverwarming of blokverwarming, dan zit u vast aan die leverancier. Let wel op de voorwaarden. Sommige leveranciers geven korting als u beide bij hen afneemt. Die korting vervalt dus als u overstapt van alleen elektriciteitsleverancier.

Hoe vond u bovenstaand Kennisbank-artikel?

Aboneer u op onze Nieuwsbrief

Maandelijks ontvangt u het laatste nieuws voor huurders van Actium in uw mailbox. En met één klik kunt u het abonnement stoppen.
GRATIS
5-minuten-douche-timer-wit-vs1
Meld u aan voor de nieuwsbrief en ontvang

Gratis een water- en energiebesparende douchemanager