Heeft u een vraag,
bel ons op 06-13 96 08 29

Spreekuur, op afspraak of
donderdags 10:30 – 12:30

U kunt ons e-mailen:
secretariaat@mevm.nl

Kennisbank-artikel

Moet ik zonnepanelen schoon maken?

Nu steeds meer woningen van Actium zonnepanelen krijgen wordt de vraag gesteld: moet ik ze ook schoonmaken?

Schoon maken?

In principe hoeft u de zonnepanelen NIET schoon te maken. De panelen staan op de schuine daken en door de regen worden ze in principe schoon gemaakt. Maar er zijn wel uitzonderingen. Stel u heeft last van veel uitwerpselen van vogels of van mos/algengroei. Dat zijn hardnekkige vlekken, die niet door de regen worden opgelost. Dit heeft gevolgen voor de opbrengst van de zonnepanelen. In dat geval kunt u overwegen de panelen wel schoon te maken.
Ook als u panelen heeft die bijna plat liggen is het verstandig ze zo nu en dan schoon te maken.

Hoe schoon maken?

Op platte daken zou u het zelf kunnen doen, maar op schuine daken is het veiliger als u daar iemand voor inhuurt. In principe is lauw of warm water met een zachte doek of spons voldoende. Als u hardnekkigere vlekken hebt, gebruikt u een schoonmaakmiddel. U kunt niet elk schoonmaakmiddel gebruiken dat u normaal gebruikt, omdat die niet geschikt zijn voor de zonnepanelen. Er zijn speciale reinigingsmiddelen voor zonnepanelen.

Hoe vaak schoon maken?

Dit is sterk afhankelijk van de vervuiling en de vlekken. In de meeste gevallen is het dus niet nodig. Heeft u wel last van vlekken, dan is normaal gesproken eens in de vijf jaar voldoende, maar bij een sterk vervuilende omgeving en/of hardnekkige vlekken kan één keer per jaar aan te bevelen zijn.

Wat is de opbrengst?

Algemeen wordt aangenomen dat u circa 10% opbrengst van de zonnepanelen verliest door vlekken. Als u alleen schoon wilt maken voor het milieu en de hoogst mogelijke opbrengst wilt van uw panelen dan is schoonmaken zeker aan te raden.
Kijken we ook naar de kosten van schoonmaken, dan moet u afwegen of de kosten van inhuren van een bedrijf opwegen tegen het rendementsverlies dat u heeft van de panelen. Dat verschilt per geval. Maar meestal zullen de kosten bij lange na niet opwegen tegen de meeropbrengst van een schoon paneel.

Meer informatie

Op het internet vindt u meer informatie over welke schoonmaakmiddelen u kunt gebruiken en welke bedrijven bij u in de buurt ingehuurd kunnen worden.

Hoe vond u bovenstaand Kennisbank-artikel?

Aboneer u op onze Nieuwsbrief

Maandelijks ontvangt u het laatste nieuws voor huurders van Actium in uw mailbox. En met één klik kunt u het abonnement stoppen.
GRATIS
5-minuten-douche-timer-wit-vs1
Meld u aan voor de nieuwsbrief en ontvang

Gratis een water- en energiebesparende douchemanager