Heeft u een vraag,
bel ons op 06-13960829

Spreekuur alleen op afspraak
06-13960829

U kunt ons e-mailen:
secretariaat@mevm.nl

10 tips om thuis te besparen op energiekosten

cost-4164538_1920-pixabay-Gerd Altmann

Energie besparen is een win-win situatie. U heeft namelijk minder energiekosten, maar stoot ook minder emissie uit, zoals CO₂. Daarmee bespaart u dus kosten en het milieu. Er zijn vele makkelijke en effectieve dingen die u kunt doen om energie te besparen. Hierbij een lijstje met 10 tips. 

Voorkom sluipgebruik

Waarschijnlijk verbruikt uw elektronisch apparaat 75% van zijn energie, als deze stand-by staat. Maar hoe kunt u weten of een apparaat nog stroom verbruikt? Bij sommige apparaten is dit makkelijk te zien, zoals het lampje dat brandt van de televisie als deze stand-by staat. Of de telefoonlader die warm aanvoelt in het stopcontact, zonder dat er een telefoon aan zit. Een televisie kan wel € 35,- aan sluipverbruik hebben per jaar. Er zijn eenvoudige manieren om dit te stoppen. Trek bijvoorbeeld de stekker uit het stopcontact, als u het apparaat niet gebruikt. Of zet het apparaat echt uit, dus niet op stand-by. Een andere makkelijke manier is een stekkerdoos met een schakelaar. Daarmee schakelt u in één keer de stroom uit van meerdere apparaten.
Of investeer in een tussenstekker die u op afstand of via een app kunt bedienen.

Vervang lampen voor LED verlichting

Zelfs als de gloeilamp of halogeenlamp nog goed werkt, is het slim om deze te vervangen. De aanschafprijs van een ledlamp is hoger, maar toch is deze makkelijk terugverdient. Een ledlamp is namelijk 85% zuiniger dan een gloeilamp en 75% zuiniger dan een halogeenlamp.
Daar komt nog eens bij dat een ledlamp veel langer mee gaat, tot wel 9x langer dan een gloeilamp. Hierdoor hoeft u niet steeds een nieuwe lamp te kopen en daarmee spaart u zowel uw portemonnee en het milieu.
Er zijn ledlampen in alle vormen, maten en tinten te verkrijgen, zo is er altijd eentje die bij u past.
Wanneer u de ruimte verlaat, doe het licht dan uit – ook met een ledlamp, anders zult u de besparing niet halen.

Gebruik energiezuinige apparaten

Als een huishoudelijk apparaat aan vervanging toe is, koop dan een energiezuinige variant. Het verbruik van de apparaten is te herkennen aan het verplichte energielabel. Tegenwoordig kiest u voor A+++. Vaak wordt er ten onrechte gedacht dat A+ een energiezuinig apparaat is. Bij wasmachines, vaatwassers, koelkasten en vriezers is dit zelfs het laagste label in de markt.
Zuinige apparaten zijn duurder dan de minder zuinige varianten, maar het verschil verdient u terug in stroomverbruik.
Belangrijk is dus om aanschafprijs te vergelijken met de kosten die u dagelijks of met elke wasbeurt kwijt bent.
U kunt ook energie besparen door op het gebruik te letten. Droog uw kleding in de zomer op een kledingrek in plaats van in de droger.

Energieleverancier

Eigenlijk is dit geen besparingstip, maar let op de tarieven van de energieleverancier.
We zijn gewend te kijken naar de leveringstarieven, wat kost een kuub gas, wat een kilowatt stroom, als ik die afneem van mijn leverancier (Essent, Nuon, enz.).

Maar inmiddels hebben veel huurders zonnepanelen op hun dak. Die leveren stroom terug aan het netwerk wanneer de opgewekte stroom niet gelijk wordt gebruikt door stofzuiger, (af)wasmachine, klusapparatuur of iets dergelijks.
Gelukkig is er nu nog de salderingsregeling. De teller loopt als het ware terug. U kunt dus de door uw zonnepanelen geproduceerde stroom op een later moment gratis gebruiken. Gratis betekent hier: u ontvangt eenzelfde vergoeding voor de stroom die u levert aan het netwerk, gelijk aan het bedrag dat u moet betalen voor de stroom die u afneemt van het netwerk.
Deze salderingsregeling verdwijnt. MEVM zal u bijtijds informeren over de gevolgen hiervan.

Maar nu is het al zo dat er huurders zijn waar meer stroom wordt opgewekt op hun dak dan dat ze zelf gebruiken.
De Consumentbond heeft geconcludeerd dat sommige energiemaatschappijen wel een heel mager teruglevertarief hebben. Essent maar ongeveer een tiende van wat u zelf moet betalen. Terwijl (als voorbeeld) Eneco zelfs wel zestien procent extra vergoed! [Vergelijking Consumentenbond]
Of dit soort vergelijken voor u interessant zijn, kan duidelijk worden door de energieverbruiksmanager van MEVM in huis te halen. Zie onze website voor meer informatie.

Dicht spleten en kieren

Wanneer het tocht in uw huis voelt dat niet comfortabel aan. U bent dan vaak geneigd om de verwarming een graadje hoger te zetten. Uiteraard gaat u hierdoor meer energie verbruiken, maar uw huis voelt door de tocht nog steeds niet aangenaam aan. Wat daarom beter werkt, is het dichten van spleten en kieren in uw huis. Eenvoudige manieren zijn het toepassen van tochtstrips bij ramen en deuren.
Het verhelpen van deze kleine kieren is een klusje dat de huurder zelf moet opknappen. Gelukkig zijn er momenteel in verschillende gemeenten acties waarbij u gratis tochtstrippen ontvangt, het aanbrengen moet u dan nog wel zelf doen. *)

Isoleren

Voor het isoleren van muren, daken en ramen bent u aangewezen op onze verhuurder, Actium. Gelukkig is Actium een van de corporaties die de noodzaak van isoleren begrijpen en daar zijn ze dan ook druk mee bezig. Maar u zult begrijpen dat niet alle woningen van Actium tegelijk kunnen worden verbeterd.
Of een investering in isolatie gerechtvaardigd is, is ook afhankelijk van de vooruitzichten op de levensduur van de woning.
In het verleden kregen huurders vaak pas op het laatste moment te horen of hun woning gesloopt of (ingrijpend) gerenoveerd ging worden. In overleg met Actium heeft MEVM bepleit dat er meer openheid komt over dit soort plannen, zodat huurders beter weten waar hun woning staat in de energietransitie, in het gasloos maken van woningen.

Toch kunt u ook iets zelf doen. Veel warmte verdwijnt namelijk in de muur achter de radiator. Ook bij matig geïsoleerde woningen. Het zal zeker het comfort verhogen en de energierekening naar beneden brengen wanneer u in een woning woont waar lang geleden de isolatie is aangebracht. Het rendement is uiteraard het hoogst als de muren niet geïsoleerd zijn.

Installeer een programmeerbare thermostaat

Met een slimme thermostaat kunt u energie besparen. Op voorhand kunt u programmeren wanneer de verwarming aan gaat en weer uit. Zo kunt u nooit vergeten om uw verwarming uit te zetten.
Ook maakt een slimme thermostaat het vaak mogelijk inzicht te geven in het verbruik en kunt u op afstand uw verwarming bedienen.
Het installeren van zo’n thermostaat is iets waarvoor u in principe toestemming van Actium moet krijgen. De nieuwe thermostaat kan namelijk zorgen voor ontregeling van de CV-ketel!
Mocht u een andere thermostaat overwegen, dan horen wij dat graag van u via onze contactpagina. Dan kan een van de energiecoaches u bijstaan in de aanvraag.
U kunt ook overwegen om de verwarming een graad koeler te zetten en een trui aan te trekken, dat scheelt ook weer energie.

Verbruik minder water

Wanneer u minder water verbruikt, verlaagt u uw waterrekening. Wanneer u minder warm water gebruikt, verlaagt u ook uw energierekening (gas, of elektriciteit in het geval van een warmtepomp). Uw besparing is dan dus dubbel op. U kunt warm water besparen door een energiezuinige douchekop, maar ook door korter of minder vaak te douchen.
De douchetijd kunt u eenvoudig in de gaten houden met een douchemanager.

U krijgt een gratis douchemanager wanneer u zich (voor het eerst) abonneert op onze digitale nieuwsbrief.

Ook kunt u energie besparen, door de temperatuur te verlagen. Dat kan door de mengkraan, maar ook op de gasketel/boiler/warmtepomp zelf. Deze apparatuur wordt geregeld gecontroleerd, geef op dat moment uw temperatuurwens door aan de installateur. Wilt u niet zo lang wachten, neem dan contact op met MEVM.
Heeft u een vaatwasser of wasmachine, wacht met aanzetten van deze apparaten totdat ze vol zitten en voorkom daarmee daarmee onnodige wasbeurten.

Wees bewust: meet

Eigenlijk had dit tip 1 moeten zijn: weet wat u verbruikt en waar(om).
Wanneer u inzicht heeft in uw verbruik blijkt dat wel tot gemiddeld vijf procent besparing op te leveren. Vijf procent lijkt niet veel, maar over een heel jaar gaat het al gauw over tientallen euro’s, zo niet honderden (met de huidige energieprijzen).

MEVM vindt dit inzicht ook belangrijk, daarom stelt zij op leenbasis gratis meetapparatuur beschikbaar. Meer hierover vindt u op onze website.

*) MEVM zou het fijn vinden wanneer huurders geholpen worden bij het aanbrengen van kleine voorzieningen (zoals tochtstrippen, radiatorfolie en led-lampen). Lijkt u het leuk om dat voor uw wijkgenoten te doen: meld u aan via onze contactpagina: [link]

Deel deze pagina:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga naar de inhoud